Het weer in Helsinki

Helsinki is de meest noordelijke hoofdstad van het Europese vasteland. Helsinki ligt ongeveer zevenhonderd kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Het ligt wat betreft breedtegraad op een vergelijke plek als bijvoorbeeld het zuiden van Alaska, centraal Canada en het zuiden van Groenland. De Oostzee oefent te weinig invloed uit op het klimaat om nog van een zeeklimaat te mogen spreken. Het klimaat van Helsinki is daarom een landklimaat met op een zeeklimaat lijkende karakteristieken. De winters zijn vrij lang, koel en donker terwijl de zomermaanden verrassend aangenaam zijn.

Zomer in Helsinki

De zomerperiode duurt in Helsinki drie maanden: juni, juli en augustus. Tijdens deze maanden is er sprake van overwegend aangenaam en vrij warm weer. Het kwik stijgt overdag naar gemiddeld 20-21 graden Celsius, wat slechts een graad of twee koeler is dan de zomermaanden in Nederland. Over het algemeen heeft Helsinki minder last van wind, waardoor de gevoelstemperatuur zelfs vrijwel overeenkomt met die van Nederland. Wat typerend is voor zomers weer in Helsinki is dat periodes met aangenaam zonnig weer over het algemeen veel standvastiger zijn en langer aanhouden. De kans dat zware zomerse depressies tot in Finland doordringen vanaf de Atlantische Oceaan is vrij klein. Daarom is de zomerse regen in Helsinki over het algemeen minder heftig dan in het westen van Europa.

Net als bij ons kunnen temperaturen boven de 25 graden voorkomen in Helsinki. De warmste dagen kan het kwik zelfs de tropische grens van 30 graden aantikken. Het kan dan ook ‘s avonds vrij lang zwoel blijven. Wat apart is aan de Finse zomers is dat de nachten in juni en juli erg kort zijn. Zo is de officiële zonsondergang rond 21 juni tegen 11 uur ‘s avonds en komt de zon al voor 4 uur ‘s morgens weer op. Echt pikdonker wordt het amper.

Zomer in Helsinki

Winter in Helsinki

De winterperiode is voor koukleumen geen genot in Helsinki. De winters duren vrij lang, zijn koel en de zon laat zich niet zoveel zien. De winter zet meestal al in de loop van november in. De eerste sneeuwbuien laten zich zien in Helsinki en de temperatuur duikt ‘s nachts al geregeld onder het vriespunt. Ook vorst overdag behoort, zeker in de tweede helft van november, tot de mogelijkheden. Vanaf december tot in de loop van maart is de neerslag die valt bijna altijd sneeuw. Het kwik komt nog maar amper boven het vriespunt uit. ‘s Nachts kan het flink vriezen. Strenge vorst komt regelmatig voor. Tijdens de koudste nachten kan het zelfs min twintig tot min dertig graden Celsius worden. Gemiddeld is het min tien graden Celsius tijdens de nachten in januari en februari. De sneeuw die valt in de winter smelt niet zo gemakkelijk als in Nederland. Niet alleen omdat de temperatuur laag is, ook omdat de zon niet krachtig genoeg is en de dagen erg kort zijn. In de winter duren de kortste dagen slechts iets van vijf tot zes uur. Sommige straten in Helsinki blijven de hele dag in de schaduw liggen omdat de zon amper boven de horizon uitkomt.

In de wintermaanden bevriest de Oostzee. Dat ligt niet alleen aan de lage temperaturen maar ook aan het lagere zoutgehalte van het zeewater. Daardoor bevriest het sneller. In de winter moeten ijsbrekers de Finse Golf en de havens van Helsinki bevaarbaar houden.

Winter in Helsinki

Voorjaar en najaar

Zowel het voor- als najaar duren vrij kort in Helsinki. Het voorjaar laat vaak op zich wachten tot begin april, waarna twee maanden later de zomer al aanbreekt. Het voorjaar biedt vrij onvoorspelbaar weer. Bij een sterk hogedrukgebied kan het in mei al dik twintig graden worden, terwijl temperaturen net boven het vriespunt in april ook nog tot de mogelijkheden behoort. Het najaar vangt eind augustus of begin september aan. Het aantal warme dagen neemt dan in rap tempo af. In september is de kans op dagtemperaturen boven de twintig graden al aanzienlijk lager dan in augustus. Zomerse dagen (>25 graden) zijn gewoon zeldzaam in september. Het najaar in Helsinki is overwegend somber en nat.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tallinn zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tallinn. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Finland