Typisch Helsinki

Helsinki is een relatief jonge stad. Het is net iets meer dan twee eeuwen geleden dat Helsinki de status van hoofdstad van Finland kreeg en daardoor uitgroeide tot de meer dan een miljoen inwoners tellende metropool die het tegenwoordig is. Helsinki en Finland hebben net als iedere andere bestemming hun eigen gewoontes en cultuur. Op deze pagina ‘typisch Helsinki’ laten we je verder kennis maken met wat volgens ons kenmerkend is voor Helsinki, Finland en de inwoners van Helsinki. In het kort: wat maakt Helsinki zo interessant als vakantiebestemming?

Nuchtere mensen

Finnen zijn over het algemeen vrij nuchtere mensen die niet altijd met hun emoties te koop lopen. Buitenstaanders zien dat soms onterecht als afstandelijk of stug. Wie echter in contact komt met de Finnen in Helsinki (en dat is veel gemakkelijker dan het lijkt) dan zul je merken dat ze oprecht vriendelijk zijn, open staan voor een gesprek met toeristen en een vrij realistisch zelfbeeld hebben. Finnen zijn over het algemeen doorzetters. Als er iets te vieren valt dan zie je dat het met die nuchterheid wel meevalt, zeker als er wat alcohol in het spel komt.

Samba carnaval

Eens per jaar is het carnaval in Helsinki. Geen normaal carnaval, maar het zomerse Samba Carnaval. ‘s Middags vertrekken dan meer dan duizend dansers, danseressen en muziekanten met praalwagens vanaf het Senaatsplein. Gedurende ongeveer twee tot drie uur trekt de parade door het centrum door Helsinki. De stad verandert tijdens zo’n middag een beetje in het warme Brazilië, zeker als de zon een beetje mee wil werken.

Samba-carnaval in Helsinki

Vis en kreeft

In de Finse keuken neemt vis een belangrijke plaats in. Als je uit gaat eten in Helsinki zul je dan ook redelijk wat vis op het menu zien staan. De meeste vis wordt direct in de zee rondom Helsinki en elders bij Finland gevangen. Een deel van de vis wordt geïmporteerd. Net als Nederlanders zijn ook Finnen dol op haring. Waar wij de haring rauw eten daar eten de Finnen vooral zure haring. De Oostzeeharing wordt door middel van fermentatie geconserveerd, waarna het op verschillende manieren verwerkt wordt in gerechten. Zo wordt haring meestal gegeten in een marinade. Populair in Helsinki is haring in een mosterdmarinade. In de eerste oktober vindt op Kauppatori (het Marktplein) het jaarlijkse haringfestival plaats (Baltic Herring Market). Dit is het drukst bezochte evenement van het jaar op dit plein. In de haven liggen dan volop oude vissersboten en op het plein kun je haring eten die op allerlei smakelijke wijzen is klaargemaakt.

Een culinair hoogtepunt in Helsinki vormt het kreeft eten. Vanaf half juli tot half september is het vangseizoen voor rivierkreeften. Tijdens deze periode zie je deze schaaldieren dan ook veelvuldig op de menukaarten van de restaurants in Helsinki verschijnen. Goedkoop is deze delicatesse niet. Reken op een avondje rivierkreeft eten inclusief een paar glazen wijn op ongeveer honderd euro per persoon als je een goed portie eet.

Veel gerechten in Helsinki zijn gebaseerd op vis

Sauna

De sauna is een typisch Finse manier van lichamelijke ontspanning. Het droge heteluchtbad is dermate populair in Finland dat je sauna’s op heel veel plekken tegenkomt. Zo zijn er zelfs scholen met een eigen sauna. Veel hotels en appartementen in Helsinki zijn dan ook uitgerust met een sauna of zelfs een complete spa. De aangenaamste sauna-ervaring heb je hier in de winter, als je in winterse kou af kunt koelen nadat je de sauna in geweest bent.

Mooie auto’s

De inwoners van Helsinki zijn dol op mooie auto’s Niet zelden zie je prachtige sportauto’s maar vooral fraaie klassieke auto’s door de straten van Helsinki rijden. Hoogtepunt wordt gevormd door de bijeenkomsten van bezitters van o.a. Amerikaanse auto’s, klassiekers en sportauto’s. Die vinden op verschillende plekken en in verschillende vormen plaats.

En topevenement is de maandelijkse bijeenkomst op Kauppatori (het marktplein). Iedere eerste vrijdag van de maand verzamelen eigenaars van hoofdzakelijk oude Amerikaanse auto’s zich hier. Deze traditie bestaat al jarenlang in Helsinki. Rondom Kauppatori zie je die avond veel klassieke Amerikaanse auto’s rondrijden, net als klassieke Europese auto’s en moderne Amerikaanse auto’s.

Klassieke auto's op het marktplein van Helsinki

Koffie

De belangrijkste drank voor Finnen is koffie. In Helsinki zie je dan ook een groot aantal koffiebars waar je allerlei koffiespecialiteiten kunt drinken. Sommige koffiehuizen werken samen met toppatissiers. Naast een meestal goede bak koffie kun je dan ook genieten van lekkere zoetigheden naast je koffie.

Water

De ligging aan de Finse Golf, de vele eilanden van Helsinki, de duizenden Finse meren en de tientallen kilometers kustlijn van Helsinki zorgen ervoor dat het leven aan het water een belangrijke plaats inneemt in het leven van de stedelingen van Helsinki. Aan het water liggen meerdere bars, terrassen en parken. Een fraai voorbeeld hiervan is het ten zuiden van het centrum gelegen Kaivopuisto Brunnsparken. Ook telt Helsinki meerdere jachthavens. Vanuit Helsinki vertrekken er een groot aantal veerboten richting eilanden zoals Suomenlinna en de dierentuin op Korkeasaari Högholmen.

Helsinki ligt aan het water