Reizen naar Helsinki

Vanuit Nederland zijn er twee manieren om naar Helsinki te reizen: met het vliegtuig of per boot. Reis je met de auto, bijvoorbeeld als onderdeel van een rondreis, dan is het gebruik maken van een veerboot onoverkomelijk. De kortste route met de auto is via Duitsland, Polen en de Baltische staten, om uiteindelijk via de Estse hoofdstad Tallinn met de veerboot over te steken naar Helsinki. Een tweede optie is via Denemarken naar Malmö in Zweden om van daaruit in ongeveer veertien uur naar Helsinki te varen. De veertocht vanaf Tallinn duurt ongeveer twee uur.Naar Helsinki vliegen

Vliegen is en blijft de snelste manier om in Helsinki te komen. In de meeste gevallen is het ook veruit de goedkoopste manier van reizen naar Finland. Een vlucht naar Helsinki duurt iets meer dan twee uur. Vanaf Amsterdam en Brussel kun je vliegen met Transavia, KLM of Finnair. Voor Nederlandse toeristen is de verbinding Amsterdam-Helsink met Transavia een zegen, vanwege de gunstige vanaf-prijzen. Vanaf de Duitse luchthaven Düsseldorf gaan er rechtstreekse vluchten van Finnair, Air Berlin en Lufthanse naar de Finse hoofdstad. Er zijn zowel vanuit Schiphol als de luchthavens over de grens ook vluchten beschikbaar met andere maatschappijen. Dan zit er echter een overstap in je reisschema. De reistijd loopt dan op naar ten minste 3 en een half uur. Heb je geen haast en ga je voor de goedkoopste prijs, dan kan het de moeite zijn om een vlucht met overstap te boeken. Voor een prijsverschil van enkele tientjes zouden we er eerder voor kiezen om een rechtstreekse vlucht te boeken.

Let op dat als je een ticket naar Tampere boekt in plaats van Airport Helsinki-Vantaa je reistijd en reiskosten flink oplopen. Vanaf Tampere is het een kleine tweehonderd kilometer reizen naar Helsinki.

zoek Helsinki vliegtickets bij Transavia

Van het vliegveld naar de stad

Luchthaven Helsinki-Vantaa ligt ongeveer twintig minuten ten noorden van het centrum van Helsinki. De goedkoopste manier om tussen het internationale vliegveld is per bus. Bus 615 rijdt van het vliegveld naar het Centraal Station. De meeste hotels liggen binnen redelijke afstand van het station. De reistijd naar het station bedraagt echter meer dan een uur. Je kunt ook de bussen van Scandic Continental nemen. Deze zijn iets duurder, maar brengen je in ongeveer een half uur naar het Centraal Station. Taxi’s zijn de snelste maar ook de duurste manier om van het vliegveld naar de stad te reizen. Op internet zie je prijzen van 30 tot 35 euro, maar inmiddels ligt de prijs van een gemiddelde taxirit naar het centrum van Helsinki al rond de veertig euro. Taxi’s rijden op basis van taximeters.

Je kunt vanaf het vliegveld ook een groepstaxi nemen. Dit regel je aan de balie in de aankomsthal. Dit is over het algemeen goedkoper dan een reguliere taxi, echter is er een goede kans dat er eerst nog één of twee andere stops zijn voordat de taxi naar uw hotel rijdt.

Met de veerboot naar Helsinki

Er zijn meerdere mogelijkheden om met de veerboot van en naar Helsinki te gaan. Zo zijn er onder andere verbindingen met Malmö, Tallinn, Rostock en St. Petersburg. Vooral de veerboot tussen Tallinn en Helsinki is populair onder mensen die beide steden in één trip willen doen. Een kaartje op de twee uur durende overtocht met de boten van Tallink Silja Line koop je al vanaf ongeveer twee tientjes per enkele reis. Je kunt ook een nachtboot nemen waarbij je er ongeveer zeven tot acht uur over doet en kunt slapen aan boord. De kosten voor de overtocht op deze wijze is vaak goedkoper dan een overnachting in een hotel plus de kosten van de overtocht. Je kunt op deze manier tijd en geld besparen. Tallink Silja Line vertrekt en arriveert aan de terminal in de westelijke haven van Helsinki. Houd er rekening mee dat je tenminste een half uur voor vertrek aan de incheckbalie staat. Beter is om te zorgen dat je er tenminste een uur van tevoren bent. De goedkoopste manier om vanuit het centrum naar de veerbootterminal te reizen is met tramlijn 9. Vanaf het Centraal Station rijd je dan binnen een kwartier naar de veerbootterminal. Een taxi is misschien een paar minuten sneller maar aanzienlijk duurder.

De veerboot tussen Helsinki en Tallinn

Vervoer in de stad

Helsinki is heeft een redelijk compact centrum, waardoor je niet zo snel op het openbaar vervoer aangewezen zult zijn. Wil je wel gebruik maken van het openbaar vervoer dan zijn er trams, bussen en een metrolijn die je naar de meeste plekken in de stad kunnen brengen. Indien je met de bus of tram reist dan kun je gewoon een los kaartje bij de chauffeur kopen. Voor alle drie de vormen van openbaar vervoer kun je kaartjes kopen bij het treinstation en bij metrostations. Ben je van plan redelijk veel gebruik te maken van het openbaar vervoer in de stad, dan kun je overwegen een kart te kopen voor één of meerdere dagen. Ook kun je tienrittenkaarten kopen.

De tram als vervoersmiddel

Toeristen maken graag gebruik van de zogenaamde hop-on-hop-off bussen. Deze toeristenbussen rijden speciale routes langs toeristische attracties en bezienswaardigheden, waarbij je op verschillende plekken uit kunt stappen en weer in kunt stappen. Binnen de geldigheid van je ticket kun je dit onbeperkt doen. In Helsinki zijn er vijftien stops zoals het Senaatplein, het Marktplein, het Olympisch Stadion en de cruise terminals.

Je kunt de tickets voor de hop-on-hop-off bus vooraf via internet kopen.

Toeristenbus in het centrum van Helsinki

Taxi

Taxi’s zijn er volop beschikbaar in Helsinki. Je ziet ze bij de vele taxistandplaatsen. In Helsinki rijdt men nog volop met Mercedes E-klasse en grote Volvo’s. Andere merken zie je wel steeds meer verschijnen. Er is vooral een grote groei in hybride en elektrische taxi’s. Over het algemeen zijn de Finnen vrij milieubewust en dat zie je ook steeds meer terug in het wagenpark. Taxi’s rijden op basis van een taximeter. Taxiritten zijn in Helsinki aan de dure kant als je dit vergelijkt met de gemiddelde taxiprijzen in Europese steden.

Taxi in Helsinki

Fietsen en wandelen

De afstanden in het centrum zijn over het algemeen prima wandelend te doen. Op die manier heb je meer oog voor de omgeving, waardoor je Helsinki prima leert kennen. Een andere gezonde en leuke manier is per fiets. Je kunt in Helsinki uitstekend fitsen. In totaal ligt er bijna duizend kilometer aan fietspaden en gecombineerde fiets-/voetpaden. Houd er rekening mee dat het dragen van een fietshelm verplicht is.

Veerboten/waterbussen

Vanaf Helsinki kun je per veerboot naar Suomenlinna varen. Indien je de toeristenkaart Helsinki Card aangeschaft hebt is dit gratis, anders moet je een kaartje kopen. Dat kan bij het kantoortje aan het Marktplein, vanwaar de veerboot vertrekt.