Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Helsinki reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, telefoneren, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Helsinki. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Helsinki-sites en in reisgidsen over Helsinki. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Activiteiten en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Helsinki bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Helsinki.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Helsinki
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Helsinki via Tiqets

activiteiten en tours in Helsinki via GetYourGuide

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Finland (dus ook Helsinki) is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Je kunt zowel in het Engels als in het Duits terecht. Rechtstreeks naar de politie in Helsinki bellen doe je via telefoonnummer 0910022.

Douane & documenten

Officieel heb je voor het passeren van de grens geen paspoort of identiteitskaart nodig. Finland behoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist het je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Op strata in Helsinki moet je je indien gevraagd ook kunnen legitimeren. Je kunt dus eigenlijk niet zonder een geldig legitimatiebewijs naar Helsinki reizen.

In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Vanwege de hoge prijzen voor sterke drank in Finland wil men op de hoeveelheid sterke drank wel eens controleren.



Drinkwater

Het leidingwater dat in Helsinki uit de kranen komt is prima drinkbaar. Het drinken van relatief duur mineraalwater uit de minibar van het hotel is daarom weggegooid geld, tenzij je persé gekoeld water wilt drinken.

Elektriciteit

De stopcontacten en stekkers zijn in Helsinki hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus geen reisstekker nodig. Het voltage bedraagt 220 volt bij 50 Hz, wat prima is voor Nederlandse apparaten.

Feestdagen in Helsinki

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
9 april – Dag van de Finse taal
1 mei – Dag van de Arbeid
eerste vrijdag na 21 juni – Midzomerdag
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Onafhankelijkheid
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Pasen en Pinksteren

Het weekend na 21 juni worden de midzomerfeesten gevierd in Finland. Dit geschiedt vooral in de vorm van evenementen en vreugdevuren rondom meren. In Helsinki zul je de rustigste periode van het jaar ervaren. Alle winkels zijn dan gesloten en ook de meeste restaurants, bars, kerken, musea en attracties sluiten dan hun deuren. Als toerist is dit dan ook absoluut niet de beste periode om Helsinki te bezoeken. Wat wel prettig is, is dat veel hotels dan duidelijk goedkoper dan anders zijn.

Fooien

In restaurants en bars is een fooi van 10% gebruikelijk als er geen service charge of iets dergelijks berekend is. Portiers, kamermeisjes en taxichauffeurs waarderen een fooi, maar het is niet verplicht. Rond bij taxichauffeurs gewoon af naar boven.

Geld

In Finland betaal je net als bij ons met de euro. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten waar je geld kunt pinnen. Naast Amerika zijn er weinig landen waar het betalen met creditcards zo ingeburgerd is als hier in Finland. Zelfs bij marktkramen kun je met de gangbare creditcards betalen.

Internet

Op veel plekken heb je toegang tot draadloos internet. Bij veel bars en restaurants is het een kwestie van eventjes om de loginnaam en een wachtwoord vragen. Het internet is vrij snel in Helsinki, ook via het mobiele netwerk. Omdat je in de Europese Unie bent kun je gebruik maken van je normale bel- en internetbundel.

Musea

De meeste musea in Helsinki zijn op maandag gesloten. Sommige kleinere musea sluiten ook tussen de middag. Ben je van plan veel aan museum bezoek te doen als je in Helsinki bent dan moet je zeker overwegen om de Helsinki Card aan te schaffen. Naast gratis gebruik van openbaar vervoer kun je ook ongeveer vijftig musea in Helsinki gratis bezoeken tijdens de geldigheidsduur van de kaart.

Parkeren

In het centrum van Helsinki geldt dat er betaald moet worden voor parkeren. De tarieven en maximale parkeertijd variëren per zone. Wil je voor langere tijd parkeren dan kun je het beste gebruik maken van één van de parkeergarages.

Parkeren kost geld in Helsinki

Prijzen

Het prijsniveau ligt over het algemeen hoger dan in Nederland. Met name alcoholische drankjes, entreeprijzen, uit eten en taxiritten zijn duurder dan bij ons. Je kunt de kosten wat drukken door het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van de taxi (of beter nog: fietsen of wandelen), af en toe te eten bij een van de (prima) eetstalletjes en de alcoholconsumptie te beperken. Op de markt betaal je over het algemeen tientallen procenten minder voor een maaltijd of een kop koffie.

Roken

Sinds het jaar 2007 is roken vrijwel overal verboden, behalve op straat. Je ziet bij de ingangen van hotels, bars en restaurants de rokers dan ook buiten verzamelen.

Taal

Fins en Zweeds zijn de officiële talen van Finland. Een ruime meerderheid (>90%) spreekt hoofdzakelijk Fins. Dankzij het uitstekende onderwijssysteem spreken de meeste Finnen goed tot uitstekend Engels. Als toerist zul je je met Engels dan ook prima kunnen redden in Helsinki.

Tijdsverschil

Tussen Helsinki (Finland) en Nederland is er 1 uur tijdsverschil. In Helsinki is het altijd één uur later dan in Nederland. In Finland werkt men ook met zomertijd en wintertijd. De zomertijdperiodes lopen gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

Helsinki behoort tot de meest veilige hoofdsteden van Europa. Criminaliteit komt wel voor, maar als toerist zul je er niet zo snel mee te maken hebben. Wees echter zoals overal wel op je hoede met je spullen, portemonnee en tas. Ook in het relatief veilige Helsinki kun je bestolen worden.